Toen ik op de havo zat (ergens eind jaren ’90) heb ik samen met alle leerlingen van mijn jaar een dag op het stadhuis doorgebracht. We mochten toen in groepjes nadenken over ‘groene’ oplossingen voor de stad. Ik opperde toen dat het een goed idee zou zijn om het gebied met groenbakken uit te breiden. Mijn oma had een groenbak, maar mijn ouders, die in de binnenstad woonden, hadden er geen. En hoe meer afval gescheiden ingeleverd kan worden, hoe kleiner de afvalberg.
Het plan stuitte op wat weerstand: binnenstadbewoners wilden niet zo’n rolcontainer want ‘waar laat je die?’ en ‘zo’n vuilniswagen kan toch niet door die smalle straatjes?’
Ruim 20 jaar later heeft de gemeente eindelijk oplossingen gevonden voor die problemen. Ik woon namelijk nog steeds in de stad. Niet meer in de binnen-binnenstad, maar nog steeds in een buurt met smalle straatjes waar de bewoners dus geen rolcontainer hebben.
Maar daar is nu verandering in gekomen: op diverse plekken in de wijk staan nu groenbakken voor algemeen gebruik en van de week mochten we op de speelplaats een bakje komen ophalen om in onze keuken te kunnen zetten om groenafval in te verzamelen. Dat ging op z’n Oprah: en jíj krijgt een bakje, en jíj krijgt een bakje en jij krijgt er twéé want je haalt er ook eentje voor je buurvrouw. En iedereen liep tevreden met een groen emmertje in de hand door de buurt. Als een soort Sint-Maarten voor volwassenen.
Ter voorbereiding hadden we ruim een week van tevoren een gebruiksaanwijzing gekregen. Daarin stond heel uitgebreid wat er met het groenafval zou gebeuren (kortgezegd: biogas) en heel beknopt wat er níet in het bakje mocht. Plastic. En kaaskorst (dat is ook plastic). Of theezakjes…. En dat vond ik een beetje gek, totdat ik bedacht dat de meeste mensen thee drinken van pickwick en in die zakjes zit soms plastic. Maar wij drinken (áls we al voorgezakte thee drinken) thee van heidekneuter merken als Piramide, Yogi en Pucca en die zakjes zijn plasticvrij (zie ‘Jij nog wat micropastics in je thee?’) . Dan kan het enige bezwaar nog het papieren labeltje zijn. Dus dat knip ik er nu af en stop het bij het oud papier. Nu nog bedenken bij welk afval het koordje hoort…

Geef een reactie