Het kwik was eindelijk onder de 30 graden gezakt dus we gooiden de tuindeuren open. Om ze snel daarna weer stevig dicht te doen en naar boven te rennen om hetzelfde te doen met de ramen in de slaapkamer. Uit de tuin van één van de buren kwam een penetrante spirituslucht die ongetwijfeld snel gevolgd zou worden door de crematie-stank.
Blijkbaar zijn er mensen die zich geen moment achter de oren krabben als ze temperaturen van rond de 40 graden meemaken in Nederlands en de opwarming van de aarde graag een handje willen helpen (de vee-industrie is de grootste veroorzaker van de opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel en stoot ook enorm veel CO2 uit).
Een behoorlijk walgelijke gedachte die me eigenlijk niet zou moeten verbazen. Op de dagen dat het tropisch warm was heb ik aan iedereen die aan de deur kwam (postbodes, pakjesbezorgers) gevraagd of ze water bij zich hadden en als dat niet zo was kregen ze van mij een flesje mee dat ik met dat doel in de wijnkoelkast had gelegd.
Op het internet circuleerden weer de plaatjes waarop werd gewaarschuwd hoe warm het in een auto wordt die stil staat en dat je vooral geen honden daar in moest laten zitten. Dierenliefhebbers reageerden dat ze niet alleen de politie zouden bellen als ze een hond in een auto zouden zien zitten maar ook een ruitje in zouden slaan.
En terecht.
En intussen reden er vrachtwagens vol met varkens door het land. Voor hen leek er geen radicaal aangepast schema te zijn*, zoals voor de bezorgers die soms al om half acht op de stoep stonden (en waar PostNL om zeven uur ’s morgens een mailtje over stuurde). Nee, de slachtpartijen moesten onverminderd door kunnen gaan want ‘de Nederlander’ wil barbecueën. Het gevolg was dat vele varkens de rit naar het slachthuis al niet overleefden. En ik neem aan dat er wèl regels zijn om ‘de consument’ te beschermen, dus zullen die die varkens niet in plastic schaaltjes in de winkel komen te liggen. Met als gevolg dat er nòg meer varkens vervoerd moeten worden.
En zo zitten we in een vicieuze cirkel: de vee-industrie draagt voor een groot deel bij aan de hitte en de hitte vermoordt nóg meer dieren.
Een kip kon je ook maar beter niet zijn, vorige week, want er zijn 4000 kippen van de hitte gestikt. Die zaten namelijk met z’n allen lekker in een schuur en de eigenaar woonde een stuk verderop en had niet door dat het ventilatiesysteem de temperatuur niet onder de 34 graden kreeg (boven die temperatuur begeeft de hartspier van de kip het). Het ging om vleeskuikens van 6 weken oud.
Zo krijgt een ‘gezellige’ barbecue wel een hele nare bijsmaak. Tenminste, als je een geweten hebt.Dus het mag wel een onsje minder met dat barbecueën en het is tijd dat de overheid dat ook erkent.
*officieel bestaat er wel een protocol waar in staat dat er boven de 35 graden niet gereden mag worden, maar als men zich daar aan had gehouden had er de hele week niet gereden mogen worden en dat is overduidelijk wel gebeurd.
Tja,varkens hebben geen ARBO en pakjesbezorgers wel.
Mooi verwoord. Ik ben het helemaal met je eens. Wij hebben precies hetzelfde soort buren, ook nog met lawaai (hard praten, lachen, muziek) erbij. brr
Vreselijk. En de supermarktreclames propageren alleen maar meer bier, meer vlees…anders is het niet ‘gezellig’.