Hagar Peeters is vooral bekend als dichter en inspirator voor Nederlandse zangers (m/v) als Herman van Veen en Wende Snijders die (dicht)teksten van haar zongen. Daarnaast is ze ook de dochter van socioloog Herman Vuijsje (en een nicht van auteur Robert Vuijsje), wiens aantekeningen over zijn verblijft in Chili een rol spelen in haar debuutroman. Ze kreeg er in 2016 de Fintro literatuurprijs (voorheen bekend als de Gouden Boekenuil) voor.
‘Malva’ vertelt het verhaal van de in 1934 geboren Malva Marina Trinidad del Carmen Reyes, dochter van de dichter Pablo Neruda en de Nederlands-Indische Maria Antoinette Hagenaar. Het meisje wordt geboren met een waterhoofd en wordt niet oud. Vanuit het hiernamaals vertelt ze haar verhaal en dat van haar gevierde vader die haar een paar jaar na haar geboorte in de steek liet en nooit meer een woord over haar geschreven heeft. In eerdere brieven noemde hij haar, vanwege haar misvorming, een puntkomma. Daarom zijn de diverse delen binnen een hoofdstuk van elkaar gescheiden door ; .
In het hiernamaals is ze in goed gezelschap; ze wisselt van gedachten met Goethe en Sokrates en de vriendelijke Roald Dahl (die ooit mede-uitvinder was van een hulpstuk voor kinderen met een waterhoofd), maar de meeste tijd brengt ze door met andere ‘ondergeschoven kinderen’. Daniel, de zoon van Henry Miller die het syndroom van Down had en Lucia Joyce, dochter van James, danseres en door Carl Jung gediagnosticeerd met schizofrenie.
In Hagar vindt de eeuwig 8-jarige Malva een ‘ghostwriter’ die haar verhaal op kan tekenen, zoals Hagars vader dat deed rondom het overlijden en de begrafenis van Neruda.
Isabelle Allende (nichtje van de vermoorde president Salvador die ook in het boek genoemd wordt) heeft in een roman ooit een gedicht van Neruda als motto gebruikt, een mooie verwijzing naar het magisch realisme, de stroming waar de romans van Allende onder vallen en Malva zeker ook toe mag worden gerekend. Een prachtig debuut.
Malva-Hagar Peeters
24 januari 2018 Door kimindepen
Ik word nieuwsgierig nu.
Ik zou zeggen, ren naar de boekhandel. 😉
haha
Bij mijn boekenclub vonden we het allemaal maar een lastig boek. Waarom vond jij het zo mooi?
Dat is best een lastige vraag, ‘waarom vind je iets mooi’. Maar het is natuurlijk een beetje een experimenteel boek, als je Lincoln in the Bardo mooi vindt en kan volgen dan kun je Malva ook aan, maar niet iedereen houdt daarvan. En wat voor mij ook meetelt is of iemand mooie zinnen maakt. Je kunt echt lezen dat de auteur dichter is.